Osnovna šola Veržej Vrtec Veržej Vzgojni dom Veržej
Vzgojni dom Veržej - Naše dejavnosti - Euromet - EUROMET – Belgija 2011 Jamboree

EUROMET – Belgija 2011 Jamboree

Jamboree  je potekal v manjšem kraju Zedelgem, v bližini Brugges-a od 27.3. do 3.4.2011. Prispeli smo v nedeljo zvečer in gostitelji so nas toplo sprejeli. Namestili smo se v sobe, ki so nam jih pripravili in se razveselili, da smo bili skupaj z dekleti in vzgojiteljicama iz Višnje Gore.

V ponedeljek po zajtrku so nam pripravili zanimive spoznavno-športne igre, kjer smo lahko vsi sodelovali, skupine pa so bile pomešane, ne glede na poreklo. To je bilo temeljnega pomena za navezovanje stikov in pogosto je prvi vtis posameznika spremljal večino časa in je bil v vlogi asociacije za nadaljnje stike. Popoldan je bil popestren z zabavno- tekmovalnimi športnimi igrami, ob katerih smo se tudi do solz nasmejali. Mi smo se predstavili v spretnostni igri hoje s smučkami, v kateri so vsi ostali mladostniki tekmovali z nami, naši mladostniki pa v njihovih. Seveda se niso mogli načuditi premoči belgijske ekipe v igri kolesarjenja in ne igri najšibkejših deklic s Finske, s katero so premagale vsakogar.

Večer smo si polepšali s pohodom skozi gozd do evropskega ognja, ob katerem smo sedeli in se pogovarjali. Naši mladostniki so bili ponosni na zaupanje, da lahko nosijo ogenj na svojih baklah, saj smo bili tudi edini, ki smo jih imeli (poleg organizatorjev seveda).

Torek smo že vsi z veseljem nestrpno čakali in tudi to, kakšna le so ta kolesa, na katerih se lahko pelje toliko ljudi hkrati… Zjutraj so nas z avtobusom zapeljali v bližnje mestece, kjer smo prevzeli ta posebna kolesa in seveda karto z napotki, kamor smo bili namenjeni. Sledila je vožnja skozi mesto, proti obali in naprej. Imeli smo nekaj manjših nepričakovanih nevšečnosti, zato tudi vseh kontrolnih točk ni bilo možno obiskati. Smo pa si ogledali čudovito peščeno plažo Severnega morja in uživali v namakanju nog, nabiranju naplavljenih školjk, pisanju in risanju po pesku ter ostalih igrah. Vsi smo neizmerno uživali, še posebej, ker smo si lahko vzeli nekaj časa in »šli malo po svoje«. Večer smo imeli prav tako aktiven, saj je bilo potrebno razmisliti o simbolih totema, ki bo predstavljal našo državo. S skupnimi močmi smo našli prave ideje in se celo v temi z lučkami na glavah lotili oblikovanja. Izbrali smo Lipicanca, kot našo avtohtono pasmo konj; izbrali smo lipo in lipov list, ki predstavlja naš narod, izbrali smo čebelnjak, saj se ukvarjamo s čebelarstvom in vsako leto pridelamo kar nekaj čebelarskih pridelkov; in izbrali smo ribo, ki je simbol Veržeja. Na svoj izdelek, ki so ga vsi mimoidoči radovedno opazovali, smo bili zelo ponosni, saj je nastal s skupnim trudom in močmi.

V sredo smo se udeležili iger, ki jih je pripravila vsaka od sodelujočih držav. Zanimiva je bila naša igra, ko so ob melodiji največkrat predvajane skladbe na svetu, sodelujoči pisali besedilo za skladbo v svojem jeziku in le to tudi predstavili. Na koncu smo jim povedali za kakšno skladbo gre in da so to njena prva besedila, ki so jih ustvarili oni. No, toliko o »being different«, biti drugačen.

V četrtek so nas čakale športno-tekmovalne igre po scenariju iz filma »Lord of the rings«, katere so bile popestrene z različnimi rekviziti, ki jih je bilo potrebno pravilno uporabiti. Ta vsako popolnoma dokončano igro, pa je skupina zaslužila denar, s katerim si je kasneje lahko kupila spet rekvizit za dokončanje zastavljene naloge. Fantje so ves čas neizmerno uživali, saj jim je bilo kot igre brez meja, ki se nikoli zares ne končajo.

Ta dan sem v Bruggesu pripravila razstavo, ki je predstavljala našo državo in obe instituciji iz Slovenije, Višnjo Goro in nas.  Razstava je bila v prvi vrsti namenjena belgijski kraljici Paoli in vsem prisotnim seveda.

Igre so se zvečer končale ob ognju, v katerem se je zableščal prstan zmagovalne skupine. Večerja je bila posebno presenečenje za Alekseja, ki je ta dan praznoval svoj 15-ti rojstni dan. Cela dvorana mu je zapela »Vse najboljše…«, prinesli so mu pito s svečkami, on pa je ostal skoraj brez besed. Po večerji pa je bilo spet nekaj časa za priljubljeni nogomet.

V petek smo se zjutraj odpeljali v Brugges, kjer je bilo že vse pripravljeno za sprejem kraljice Paole. Aleksej in Marisa- dekle iz Višnje Gore sta pri tem imela posebno funkcijo, saj je bila njuna naloga kraljico sprejeti in ji podariti šopek. Klavdija in Frida – dekle iz Višnje Gore sta ob meni pričakali kraljico ob naši razstavni mizi, kjer ja kraljica na kratko poklepetala z nami, ponudili pa smo ji tudi sadni kruh, ki so ga spekli mladostniki v Višnji Gori prav za ta namen. Kraljica se je razveselila tudi našega skromnega darila. Sledila je predstavitev totemov, ki smo jih izdelali, v amfiteatru, kjer smo bili vsi prisotni, tudi kraljica. Tomaž je tu odigral poglavitno vlogo, saj je predstavil našo državo in kraj iz katerega prihajamo. Sicer pa nihče od nas še nikoli ni videl kraljice tako blizu. Druženje po formalnem delu pa je bilo še prijetneje.

Popoldan smo imeli popestren še z ogledom Bruggesa.

Petkov večer je bil namenjen zabavi in petju. Tudi sami smo nastopili s pesmijo »Dan ljubezni«, kar je bilo prav tako posebno doživetje.

Naslednje jutro smo se poslovili in odpravili na pot.

Jamboree je vsem nova in posebna izkušnja, saj pri navezovanju stikov in pogovoru samem, jezik ni predstavljal posebne težave in vsakdo se je z lahkoto pogovarjal s komerkoli iz sodelujočih držav. Čutiti je bilo posebno energijo, povezanost in pozitivne medsebojne odnose med pripadniki različnih kultur in narodnosti. Tam ni bilo pomembno od kod kdo prihaja in kaj je, temveč da smo vsi skupaj povezani v celoto.

Lidija Košar

Tukaj si oglejte še Fotoutrinke iz Belgije

Izjava o zasebnosti: Podatki in slike na spletni strani so izključna last Vzgojnega doma Veržej, avtorjev in upodobljenih ali imenovanih oseb. Arhiv se izdeluje za potrebe dokumentiranja življenja in dela v Vzgojnem domu Veržej. Slike in druga gradiva se lahko pregleduje, ne sme pa se jih obdelovati, posredovati, kopirati ali objavljati brez soglasja upodobljenih ali imenovanih. Zakon o varstvu osebnih podatkov, Pravilnik o zbiranju in varstvu osebnih podatkov na področju osnovnošolskega izobraževanja.

Kontaktni podatki:

Osnovna šola Veržej
Enota Dom (Vzgojni dom Veržej)
Puščenjakova 7
9241 Veržej

Tel./fax:
(02) 587 16 54 (pisarne)
(02) 587 16 66 (Dom)
e-pošta: viz.verzej@guest.arnes.si
e-naslov: http://www.vzgojni-zavod-verzej.si/

Dežurna številka Vzgojnega Doma:
051/ 655 – 039

Izdelava spletne strani:

Sašo Hladen
Stran poganja Wordpress.