Euromet

EUROMET je zveza vzgojnih ustanov in organizacij, ki skupaj delajo v interesu mladih – z njimi in zanje. Eden izmed glavnih ciljev je združiti stroko in delo z otroki oz. mladostniki. Naš vzgojno-izobraževalni zavod se je ostalim članicam te evropske institucije oz. združenja pridružil 29. septembra 2009.

Vsako leto v eni izmed članic, za strokovne delavce, ki delajo z našo populacijo otrok s posebnimi potrebami, potekajo strokovna srečanja/simpoziji, vsako drugo leto pa je vzporedno organiziran tabor za otroke, t.i. JAMBOREE. Uradna jezika sta angleški in francoski.

Mednarodni projekt je neprecenljive vrednosti tako za otroke kot za vzgojitelje. Kaj konkretno projekt prinaša otrokom:

 • spoznavanje drugih dežel in kultur, jezikov, navad in običajev
 • vzpostavljanje odnosov z drugimi mladostniki zunaj zavodskega okolja, pa tudi z odraslimi
 • razvijanje tolerance, strpnosti, humanosti, prilagajanje a tudi izražanje lastnega …
 • pridobivanje in razvijanje sposobnosti in spretnosti na različnih področjih odnosi, izražanje in komunikacija, kultura in etika, šport, glasba, umetnost,… ustvarjanje na teh različnih področjih
 • spoznavanje in učenje drugih jezikov
 • izražanje in razvijanje individualne in skupinske identitete
 • vzpodbuda za nadaljnje sodelovanje v soc.-ped./vzgojnem in izobraževalnem procesu
 • vzpostavljanje sproščenih in spontanih odnosov med vzgojitelji in otroki, vzajemnega spoštovanja, medsebojno spoznavanje; kot potencial za prihodnost
 • doživljanje uspehov, dvig lastne samopodobe …
 • odklop iz lastne ozke prostorske omejenosti in omogočanje spoznanja širnosti socialnega prostora, ki ga ponuja Evropa
 • sprejemanje drugačnosti – ne samo zunanjega izgleda, ampak tudi drugačnosti navad, običajev in družbenih vredno.

Sodelujoče države:

 • Velika Britanija
 • Švedska
 • Finska
 • Belgija
 • Nizozemska
 • Francija
 • Nemčija
 • Slovenija
 • Poljska
 • Romunija
 • Danska
 • Estonija
 • Madžarska

Uradna speltna strana EUROMET organizacije: http://www.euromet.in

Euromet – Varšava 2014

Septembra 2014 je v Varšavi potekal simpozij Euromet. Tema tokratnih srečanj se je glasila: Methods of creative rehabilitation of socially maladjusted youth (Metode kreativne rehabilitacije vedenjsko neprilagojenih mladostnikov). Tudi delegacija iz našega zavoda in šole se je udeležila tega srečanja.

Simpozij: Euromet Symposium 2014

Euromet – Malmö 2013

Konec septembra smo se otroci skupaj z vzgojitelji udeležili srečanja Jamboree v majhnem švedskem mestu Löderup, v bližini Malmö. Delegacija vzgojiteljev in učiteljev pa se je skupaj z ravnateljem udeležila simpozija v Malmö.

Simpozij: Euromet Symposium 2013

Euromet Jamboree Švedska 2013

Euromet Jamboree Sweden 2013 – Yes, we can ツ

Mladostniki in vzgojitelji, organizatorji in drugi sodelavci smo na projektu EUROMET JAMBOREE od 21. do 29. septembra 2013 skupaj preživeli krasen teden v majhnem Švedskem mestecu Löderup, na južni obali ob Baltskem morju.

Letošnji Jamboree, srečanje mladostnikov in vzgojiteljev predstavnikov zavodov držav članic Eurometa je bil v mestu Löderup, ki leži na južni obali ob Baltskem morju, v bližini mesta Ystad.
Organizacija in izvedba projekta sta bili odlični, prav tako umestitev v okolje oz. namestitev v hostlu Backåkra Vandrarhem, kjer smo ta čas bivali. Za našo prehrano sta skupaj skrbela lastnik hostla Ronny in kuhar Daniel.

Na prvem spoznavnem druženju v soboto, ko smo prispeli na Švedsko, nam je vodja projekt Björn Lidberg predstavil program. Rekel je tudi, da bomo vsi skupaj sodelovali v eksperimentu. Letošnji Euromet Jamboree projekt je bil eksperiment, ki bi naj pokazal, kako se med seboj povezujejo pravice, opolnomočenje in odgovornost, kar je bila tema letošnjega Jamboree-ja.
Prepričana sem, da smo v tem tednu dosegli cilj: eksperiment je uspel. Pravice, opolnomočenje in odgovornost so med seboj skoraj neločljivo povezani, kar smo spoznavali cel teden. Družili smo se med različnimi delavnicami, pri dejavnostih in projektih, pa tudi ob igri, klepetu, lenarjenju na soncu, sprehodih ob morju…

Slovenci, Francozi, Poljaki, Švedi, Nizozemci, Finci, Belgijci in Angleži smo drug drugega spoznavali, skupaj pomešali naše navade, premagali jezikovne bariere, se veliko smejali, zabavali in veselili. Drug od drugega smo učili in se veliko naučili.

Več o vtisih so napisali kar otroci, ki so bili z nami. Še več pa povedo fotagrafije v fotogaleriji Euromet Jamboree 2013 (kmalu).

* * *
Na začetku sem se zelo veseli poti na Švedsko. Med potjo sem zaspal. Zbudil sem se šele v Avstriji. Videl sem velike vetrnice.  Zvečer, ko smo prispeli v hostel, sem zaspal kot top. Drugi dan, preden smo nadaljevali pot, smo šli na ogled mesta Schleswig. Šli smo v cerkev in prehodili 482 stopnic in prišli 55 m visoko. Na poti naprej smo prepeljali kar tri države: Nemčijo, Dansko in Švedsko. Peljali smo se tudi pod vodo v predoru in čez dva dolga mosta. V kamp smo prispeli popoldan. Tam sem tako dobil nove prijatelje.
Prvi dan smo imeli predstavitev držav. Mi smo bili predzadnji na vrsti. Bilo nas je strah. Po kosilu smo šli na sprehod do morja. Videl sem velike valove.  Na takšnih valovih bi lahko skorja surfali. Vsepovsod je bil pesek. Sezuli smo se in tekali po morju. Poln sem bil peska.
V ponedeljek smo delali avtomobilčke iz lesa. Na koncu smo jih tudi pobarvali. Jaz sem imela barvo vsepovsod, še na hlačah. Bilo mi je zanimivo. Delal sem z Marušo iz Višnje gore, enim Francozom in enim Švedom. Bili smo tudi na plaži. Ko smo šli nazaj, sem bil že utrujen in so me bolele noge.
V torek je bil na planu ogled vikinške vasi. Tam nas je pričakal pravi viking in nas vodil po vasi ter na predstavil zgodovino in življenje vikingov. Naučili smo se tudi nekaj novega: pravi vikingi sploh niso imeli rogov na čeladah. Šli smo na plažo in tam videli mrtvega tjulnja.
Sreda mi je bila najbolj zanimiva, ker smo dirkali z avtomobili. Našega sem vozil jaz. Bilo mi je fino. Veliko smo se smejali. Popoldan smo šli na izlet v Ystad.
Četrtek smo preživeli na plaži. Spuščali smo zmaje, iskali jantar. En zmaj mi je ušel v vodo in ga več nisem moral najti. Peš smo po obali šli na drugi konec plaže. Tam smo imeli piknik na plaži in podelitev nagrad za tekmovanje z avtomobilčki. Naša ekipa je bila tretja. Popoldan smo šli na izlet. Šli smo gledat kamne Ales Stenar. Te kamne so uporabljali za koledar. Ustavili smo se še v muzeju letal, ampak hitro šli naprej, ker je bilo mrzlo.
V petek smo imeli prvo pomoč.
Zadnji dan na Švedskem smo se zjutraj poslovili od novih prijateljev, ki smo jih tam spoznali in potem smo se odpravili proti domu. V kombiju smo se igrali razne igrice, tudi vzgojiteljica se je igrala z nami. Z njo sem se šel križce in krogce, pa me je premagala, ker je zelo dobra. Zvečer smo utrujeni prespali v Leipzigu. Še prej pa smo pojedli pice za večerjo.
Nedelja je hitro minila, saj smo se bližali domu. Vozili smo se skozi veliko predorov. Najdaljši je bil 10 km. Ko je začelo deževati in smo se vedno bolj bližali Sloveniji, sem se zamislil. Minili je lepih 10 dni in že sem pogrešal nove prijatelje, ki sem jih tam spoznal.

Matic I.

Euromet – Bukarešta 2012

V Romuniji je bil organiziran samo simpozij, ki se ga je udeležila delegacija učiteljv in vzgojiteljev skupaj z ravnateljem.

Simpozij – program: Euromet2012

EUROMET – Belgija 2011 Jamboree

Jamboree  je potekal v manjšem kraju Zedelgem, v bližini Brugges-a od 27.3. do 3.4.2011. Prispeli smo v nedeljo zvečer in gostitelji so nas toplo sprejeli. Namestili smo se v sobe, ki so nam jih pripravili in se razveselili, da smo bili skupaj z dekleti in vzgojiteljicama iz Višnje Gore.

preberi več ...

V ponedeljek po zajtrku so nam pripravili zanimive spoznavno-športne igre, kjer smo lahko vsi sodelovali, skupine pa so bile pomešane, ne glede na poreklo. To je bilo temeljnega pomena za navezovanje stikov in pogosto je prvi vtis posameznika spremljal večino časa in je bil v vlogi asociacije za nadaljnje stike. Popoldan je bil popestren z zabavno- tekmovalnimi športnimi igrami, ob katerih smo se tudi do solz nasmejali. Mi smo se predstavili v spretnostni igri hoje s smučkami, v kateri so vsi ostali mladostniki tekmovali z nami, naši mladostniki pa v njihovih. Seveda se niso mogli načuditi premoči belgijske ekipe v igri kolesarjenja in ne igri najšibkejših deklic s Finske, s katero so premagale vsakogar.

Večer smo si polepšali s pohodom skozi gozd do evropskega ognja, ob katerem smo sedeli in se pogovarjali. Naši mladostniki so bili ponosni na zaupanje, da lahko nosijo ogenj na svojih baklah, saj smo bili tudi edini, ki smo jih imeli (poleg organizatorjev seveda).

Torek smo že vsi z veseljem nestrpno čakali in tudi to, kakšna le so ta kolesa, na katerih se lahko pelje toliko ljudi hkrati… Zjutraj so nas z avtobusom zapeljali v bližnje mestece, kjer smo prevzeli ta posebna kolesa in seveda karto z napotki, kamor smo bili namenjeni. Sledila je vožnja skozi mesto, proti obali in naprej. Imeli smo nekaj manjših nepričakovanih nevšečnosti, zato tudi vseh kontrolnih točk ni bilo možno obiskati. Smo pa si ogledali čudovito peščeno plažo Severnega morja in uživali v namakanju nog, nabiranju naplavljenih školjk, pisanju in risanju po pesku ter ostalih igrah. Vsi smo neizmerno uživali, še posebej, ker smo si lahko vzeli nekaj časa in »šli malo po svoje«. Večer smo imeli prav tako aktiven, saj je bilo potrebno razmisliti o simbolih totema, ki bo predstavljal našo državo. S skupnimi močmi smo našli prave ideje in se celo v temi z lučkami na glavah lotili oblikovanja. Izbrali smo Lipicanca, kot našo avtohtono pasmo konj; izbrali smo lipo in lipov list, ki predstavlja naš narod, izbrali smo čebelnjak, saj se ukvarjamo s čebelarstvom in vsako leto pridelamo kar nekaj čebelarskih pridelkov; in izbrali smo ribo, ki je simbol Veržeja. Na svoj izdelek, ki so ga vsi mimoidoči radovedno opazovali, smo bili zelo ponosni, saj je nastal s skupnim trudom in močmi.

V sredo smo se udeležili iger, ki jih je pripravila vsaka od sodelujočih držav. Zanimiva je bila naša igra, ko so ob melodiji največkrat predvajane skladbe na svetu, sodelujoči pisali besedilo za skladbo v svojem jeziku in le to tudi predstavili. Na koncu smo jim povedali za kakšno skladbo gre in da so to njena prva besedila, ki so jih ustvarili oni. No, toliko o »being different«, biti drugačen.

V četrtek so nas čakale športno-tekmovalne igre po scenariju iz filma »Lord of the rings«, katere so bile popestrene z različnimi rekviziti, ki jih je bilo potrebno pravilno uporabiti. Ta vsako popolnoma dokončano igro, pa je skupina zaslužila denar, s katerim si je kasneje lahko kupila spet rekvizit za dokončanje zastavljene naloge. Fantje so ves čas neizmerno uživali, saj jim je bilo kot igre brez meja, ki se nikoli zares ne končajo.

Ta dan sem v Bruggesu pripravila razstavo, ki je predstavljala našo državo in obe instituciji iz Slovenije, Višnjo Goro in nas.  Razstava je bila v prvi vrsti namenjena belgijski kraljici Paoli in vsem prisotnim seveda.

Igre so se zvečer končale ob ognju, v katerem se je zableščal prstan zmagovalne skupine. Večerja je bila posebno presenečenje za Alekseja, ki je ta dan praznoval svoj 15-ti rojstni dan. Cela dvorana mu je zapela »Vse najboljše…«, prinesli so mu pito s svečkami, on pa je ostal skoraj brez besed. Po večerji pa je bilo spet nekaj časa za priljubljeni nogomet.

V petek smo se zjutraj odpeljali v Brugges, kjer je bilo že vse pripravljeno za sprejem kraljice Paole. Aleksej in Marisa- dekle iz Višnje Gore sta pri tem imela posebno funkcijo, saj je bila njuna naloga kraljico sprejeti in ji podariti šopek. Klavdija in Frida – dekle iz Višnje Gore sta ob meni pričakali kraljico ob naši razstavni mizi, kjer ja kraljica na kratko poklepetala z nami, ponudili pa smo ji tudi sadni kruh, ki so ga spekli mladostniki v Višnji Gori prav za ta namen. Kraljica se je razveselila tudi našega skromnega darila. Sledila je predstavitev totemov, ki smo jih izdelali, v amfiteatru, kjer smo bili vsi prisotni, tudi kraljica. Tomaž je tu odigral poglavitno vlogo, saj je predstavil našo državo in kraj iz katerega prihajamo. Sicer pa nihče od nas še nikoli ni videl kraljice tako blizu. Druženje po formalnem delu pa je bilo še prijetneje.

Popoldan smo imeli popestren še z ogledom Bruggesa.

Petkov večer je bil namenjen zabavi in petju. Tudi sami smo nastopili s pesmijo »Dan ljubezni«, kar je bilo prav tako posebno doživetje.

Naslednje jutro smo se poslovili in odpravili na pot.

Jamboree je vsem nova in posebna izkušnja, saj pri navezovanju stikov in pogovoru samem, jezik ni predstavljal posebne težave in vsakdo se je z lahkoto pogovarjal s komerkoli iz sodelujočih držav. Čutiti je bilo posebno energijo, povezanost in pozitivne medsebojne odnose med pripadniki različnih kultur in narodnosti. Tam ni bilo pomembno od kod kdo prihaja in kaj je, temveč da smo vsi skupaj povezani v celoto.

Lidija Košar

Euromet – Brugge 2011

Skupaj z vzgojitelji so se otroci od 27.3. do 3.4.2011 udeležili Jamboree  srečanja, ki je  potekal v manjšem kraju Zedelgem, v bližini Brugges-a v Belgiji.

Ravnatelj skupaj s predstavniki vzgojiteljev in učiteljev pa se je udeležil simpozija.

Program simpozija: prenesi na računalnik