Na zemljišču OŠ Veržej smo v torek 11.10.2022 blizu šolskega čebelnjaka posadili medovite rastline. Podarilo nam jih je podjetje AstraZeneca, tako kot še drugim devetim krožkom po Sloveniji. K nam jih je pripeljala naša mentorica čebelarskega krožka, ki se je v Brdu pri Lukovici, na ČZS Slovenije, udeležila posveta mentorjev čebelarskih krožkov.

Medovite rastline smo sadili krožkarji: Polona, Kevin, Jure, Patrik in Erik, naša mentorica, nekaj vzgojiteljev ter hišnik Mirko. K sodelovanju pri saditvi smo povabili tudi čebelarje iz ČD Veržej. Pomagat sta nam prišla predsednik ČD Veržej g. Mirko Trstenjak in g. Alojz Novak, ki nam je podaril naši čebelji družini in zanju tudi skrbi. Bili pa smo veseli pomoči predstavnice donatorjev, ga. Tine Žuhadar.

Gredo so nam med vikendom pripravili gojenci iz zavoda. Prekopali so rušo, na katero je hišnik navozil še malo zemlje, da je gredica nekoliko dvignjena in primerno odcejena. Sadili smo po načrtu, ki ga je dobila vodja krožka, ga. Marija Balažic pri prevzemu sadik. Ko smo vse rože zasadili, smo zemljo okrog sadik pokrili s kartonom in posuli s slamo. To je namenjeno za zaščito proti vzniku plevelov in zadrževanju vlage v tleh.

Sledilo je skupinsko slikanje in nato manjša zakuska. Pogostili smo se s kruhki z  različnimi domačimi namazi in se posladkali z domačo jabolčno pogačo ter medenjaki z rozino na vrhu, zraven pa smo pili vodo in sok. Tako med samim sajenjem kot zakusko smo se pogovarjali o pomenu zasaditve medovitih rastlin in nasploh o primerni skrbi za čebelam prijazno okolje ter kar lahko zato naredi vsak posameznik in kaj družba nasploh.

Pred odhodom sva se z mentorico s simbolnim darilom zahvalili ga. Tini iz podjetja AstraZeneca za njihovo donacijo sadik medovitih rastlin in obljubili, da bomo za njih lepo skrbeli. Povabili sva jo na obisk drugo leto, da bo videla, kako se rastline razraščajo in bodo mogoče, katere od njih, že cvetele, okrog njih pa bodo že brenčale čebelice.

Pozimi, ko bodo rastline počivale, bomo izdelali tablice z napisi slovenskih in latinskih imen, za vse tiste, kateri si bodo gredico ogledali in želeli spoznati zasajene medovite rastline.

Polona L. K.
članica čebelarskega krožka na OŠ Veržej

FOTOGALERIJA >>> Medovite rastline

Dostopnost