Nestrpno sem čakal sobotno jutro, 12. 6. 2021, saj je na ta dan potekalo ocenjevanje Prleške gibanice v Križevcih pri Ljutomeru. Zgodaj zjutraj sva z vzgojiteljico Jasmino začela pripravljati Prleško gibanico, saj jo je bilo treba do 11. ure odnesti na ocenjevanje. Najprej sem iz moke, soli, mlačne vode in malo olja zamesil vlečeno testo. Tega sva nato razvaljala in s prsti razvlekla, da je bilo čim tanjše, pri tem pa sva pazila, da se testo ni strgalo. Razvlečeno testo sva položila v glinen pekač in začela dodajati raztopljeno maslo, skuto in smetano, nato zopet testo. Postopek sem ponovil večkrat, tako da je imela gibanica 5 plasti. Ko sva končala, sva jo dala pečt v električno pečico na 200 °C. Gibanica se je pekla eno uro. Ke je bila pečena, sva jo odnesla na ocenjevanje. Zelo sem bil nervozen, da gibanica ne bo dobra. Ko sva ob 15. uri šla na razglasitev rezultatov, sem bil malce žalosten, da se nisem uvrstil med tri najboljše, a sem se po ogledu ostalih petindvajsetih sodelujočih in vseh zmagovalnih gibanicah spoznal, da je bila konkurenca močna. Sedaj vsaj vem, kaj moram prihodnje leto izboljšati. Po podelitvi priznanj sva gibanico poskusila in zdela se mi je odlična. Ker je ostalo nekaj kosov, sva jih ponudila še ostalim vzgojiteljem in otrokom v zavodu, ki so se strinjali, da sva se zelo potrudila.

Amadej K.P.

Dostopnost