Literarni natečaj : BITI HVALEŽEN

Kaj pomeni biti hvaležen? Smo ljudje dovolj hvaležni? Kaj nam v življenju nam največ pomeni? Katere vrednote postavljamo najvišje? Za kaj ali koga bomo dali vedno vse od sebe in šli mogoče celo na konec sveta? Komu se TI lahko zahvališ? Za kaj in koga si v tem obdobju življenja najbolj hvaležen?
Otroke in mladostnike smo v decembru povabili, da se zamislijo, razmišljajo in skušajo odgovoriti na vprašanja o hvaležnosti in jih zapišejo v poljubni obliki.

Prispevki, ki smo jih zbrali so zanimivi, domiselni, predvsem pa lahko ugotavljamo, da smo lahko hvaležni tudi za malenkosti, za stvari in osebe,
ki jih imamo okrog sebe in ne jemljemo vsega za samoumevno…

***
Hvaležnost ni stvar, ki bi jo lahko prijeli, ampak je zame na nek način čustvo. Hvaležnost lahko pokažemo že tako, da se mu zahvalimo, ali pa se nekomu nasmehnemo, ker nam je rekel kakšno prijazno besedo. Hvaležnost ni samo beseda, ki ji izrečemo iz vljudnosti. Hvaležnost moramo tudi čutiti. Lahko jo čutimo vedno. Tudi, ko smo sami, smo lahko hvaležni. Že samo zato, da sploh obstajamo.
Hvaležni smo lahko na več načinov in na več načinov to pokažemo. Jaz sem hvaležen, ker sploh obstajam. Lahko sem hvaležen za toplo posteljo, super hrano, šolanje, zvezke, šolske potrebščine… Najbolj od vsega pa sem hvaležen svoji babici. Hvaležen sem, ker me ima rada. Hvaležen sem, da me sprejme takšnega kot sem in me podpira pri VSEM: vsakdanjih opravilih, šoli, učenju, izobrazbi, veselju… Hvaležen sem ji, ker me je sprejela, kot bi bila moja lastna mama. Vedno, ko sem pri njej na počitnicah, zame skrbi že od jutra. Pripravi mi zajtrk, sveža oblačila in skupaj kam gremo. Veliko se pogovarjava. Včasih se pogovarjava kot, da se ne bi videla že vsaj 15 ali 20 let. Zvečer oba mirno in s čisto vestjo zaspiva. Res sem ji ZELO HVALEŽEN in vesel, da ji imam. Poleg tega, da sem ji hvaležen, jo tudi zelo spoštujem. Najrajši jo imam na svetu. Če bi bilo možno, bi se kar preselil k njej.

Daniel K.P.

***
Draga mami!
Nikoli ti nisem povedal, da sem ti hvaležen, ampak zdaj ti bom. Hvaležen sem zato, ker me imaš tako rada in ker mi vse kupiš, ker mi vedno stojiš ob strani in ker mi vedno pomagaš, če je kaj narobe.

Maks K.

***
Zahvaljujem se tudi vsem učiteljem in vzgojiteljem, da so mi pomagali vsa leta in da sem se naučil, kaj je dobro in kaj ne. Hvala, ker ste mi našli učitelja za harmoniko.
Hvaležen sem babici in dedku ter ostalim, ki so mi pomagali zbrati denar za harmoniko. Zahvaljujem se tudi gospodu Petru Pučniku, ki me je 2 meseca poučeval igranje harmonike in me veliko naučil. Hvala vam !
Babici in dedku sem hvaležen, da lahko preživljam vikend in počitnice pri njima in da me bosta vzela k sebi, ko bom končal osnovno šolo. Hvala vama!

Patrik J.

***
Vsi vemo, da je mama ena sama in zato ji moramo biti hvaležni, ker nam daje hrano, vodo, streho nad glavo, ljubezen, varnost… Tudi če se včasih skregamo, si hitro odpustimo, ker se imamo radi, ker vemo, da mamo lahko izgubimo.

Dejan S.

***
V hvaležnosti vse super je,
če iskreno je.
Hvaležni lahko smo vsi,
za veliko stvari.
Če so nam pomagali,
ko smo se poškodovali,
da smo se zravnali.
Hvaležnost tudi mame obleti,
ko za otroke dobro poskrbi.
In za konec naj povem:
najlepše je,
ko nekdo preseneti te.

Dejan S.

***
Draga mama!
Hvala ti za dano življenje. Vem, da sva imeli težavna obdobja. Iz tega sem se veliko naučila in zdaj ne bom več taka do tebe. Bom potrpežljiva, prijazna in ti vedno stala ob strani, ko me boš rabila. Na voljo sem ti za vse, kar rabiš. Najrajši te imam in te spoštujem, ker vem, da je mama edina. Rada te imam.
Hvaležna sem ti za vse, kar si mi dala in za to, da zaupaš v mene in veš, da bom uspela.

***
Hvaležna sem:
– mami, ker zame skrbi in me ima rada;
– sestri, ker me ima rada, čeprav nisem doma in da bo tako tudi ostalo;
– bratu, ker se z mano druži, me ima rad, včasih skrbi zame in me spravi v dobro voljo;
– puncam v skupini, ker so prijazne in me spravijo v dobro voljo, če sem slabe volje;
– vzgojiteljem, ker so prijazni, skrbijo zame in mi v težavah pomagajo.

***
Hvaležna sem družini in puncam ter vzgojiteljem v skupini, zato ker me tako lepo sprejemajo in jih imam zelo rada.
Najprej se mi je zdelo, da zavod ni tako prijeten, a sem hvaležna, da sem se tu spremenila na bolje. Zelo sem hvaležna tudi mami in babici, saj mi vedno stojita ob strani in mi svetujeta.

***
Hvaležna sem svoji mami in očetu, da me vsak vikend vzameta domov in me prenašata čez vikende. Hvaležna sem tudi puncam v naši skupini, da mi vedno stojijo ob strani in me nasmejijo, ko sem slabe volje in našim vzgojiteljicam, ker vsem želijo vse dobro in nas usmerjajo na pravo pot.

***
Draga mama!
Hvaležna sem ti za vse tiste trenutke, ko si mi pomagala. Veliko skrivnosti sem ti povedala. Vedno mi vse kupiš in me pustiš s prijatelji ven. Ko se skregava, se vedno hitro pobotava in zelo te imam rada. Ti si najboljša mama!

***
Hvaležna sem svojim staršem, ker skrbita zame, mi kaj kupita, mi veliko dovolita in me imata rada. Hvaležna sem puncam v skupini, ker so prijazne in se z mano pogovarjajo ali mi pomagajo, če to rabim. Rada jih imam. Hvaležna sem tudi vzgojiteljicam, ker skrbijo zame, me tolažijo in so prijazne.

***
Jaz sem hvaležna moji tretji skupini, ker so do mene vedno prijazni dan za dnem, zato jih nikoli ne bom pozabila. Hvala vam. Vaši glasovi bodo vedno v moji glavi. Rada imam punce in vzgojiteljice. Nikoli mi niso želeli nič slabega in mi vedno stojijo ob strani.

***
Hvaležna sem mami in atiju. V bistvu nista moja mami in ati, ampak zame skrbita kot za svojo pravo hčerko. Veliko mi dovolita, kupita vse kar si želim in me imata rada.

***
Hvaležen sem mami, da me je rodila in je zame skrbela. Hvaležen sem, ker, poskrbi za hrano in oblačila, mi kupi igrače, barvice in še vedno skrbi za mene.

Glorian K.

***
Hvaležen sem staršema, da sta me imela, da sta me dobro vzgojila in da mi kupita, kar si želim. Hvaležen sem vzgojitelju Bojanu, ker me mora prenašati in vem, da mi želi samo dobro, kljub temu, da me včasih muči z matematiko. Hvaležen sem vsem, da me poslušate.

Anej K.

***
Hvaležen sem atiju in mami, ker niso jezni, ker me že dva vikenda ni bilo domov in čakajo, da pridem domov in bomo skupaj šli na Golte, kjer bom lahko bordal, starša pa smučala.
Hvaležen sem tudi bratu, ker me prenaša in ker mi občasno da denar, da lahko s prijatelji gremo na pijačo.
Hvaležen sem mami, ki vedno za vse nas kuha, pospravlja, naredi za večerjo sendviče, ki jih imam rad, kupuje oblačila…
Hvaležen sem stricu Aleksu, ki nama z bratom prinese oblačila. Hvaležen sem stricu Marku, ker me vzame zraven, ko gre na Šmartinsko jezero in se ne jezi, ker sem zlomil palico za roparice.
Hvaležen sem tudi Božičku (atiju in mami), ki mi je prinesel PS4 in zakasnela darila, telefon in psa.

Nal D.

***
Hvaležen sem ljudem, ki me imajo radi in tistim, ki me spoštujejo. To pomeni, da so me ti ljudje, katerim sem hvaležen, nekaj naučili.
Najbolj sem hvaležen svoji mami, ker me je rodila in zame skrbela, ko sem bil dojenček on me vzgajala vse do danes.
Hvaležen sem tudi moji sosedi Ivoni. Ivona je stara 25 let in je končala fakulteto. Njej sem hvaležen, ker se z mano rada pogovarja in si z mano dopisuje na messenger. Ona me je marsikaj naučila.
Zelo sem hvaležen moji dragi psički Tihi. Ona me ima zelo zelo zelo rada in jaz se z njo rad igram. Ima lepe oči. Ko pridem za vikend domov, se me razveseli, potem maha z repom in začne tuliti od veselja.

Nikola P.

***
Če ne bi bilo hvaležnosti med ljudmi, bi bili drug do drugega nesramni. Bili bi nesrečni.
Najbolj sem hvaležen svoji družini zato, ker so mi vedno prav govorili. Največ mi pomenijo družina in prijatelji.
Hvaležen pa sem tudi naravi, ker nam daje hrano.

Matej H.

***
Hvaležen sem, da sta me mama in ati pripeljala na svet in da imam hrano, pijačo, lepo ime, hišo, lepa oblačila, denar … Po domače povedano, uživam, dokler imam očeta in mamo.
Mami in očetu želim sporočiti, nekaj kar že vesta – da ju imam najbolj rad.

Riza J.

***
Komu sem hvaležen? Vem, da se sliši čudno, a najbolj sem hvaležen vzgojiteljem, saj kljub mojemu obnašanju in nerganju ne obupajo nad mano in me poskušajo spametovati.
Ker edini niso obupali in ker mi vedno pomagajo, ko jih potrebujem. Ker me spodbujajo in me ne vržejo na cesto. Ker mi pomagajo pri nalogah in izzivih, ki mi jih življenje nastavi. Ker mi nastavijo ramo za jok in mi ponudijo objem, ko mi ga nihče drug ne želi. Ker mi pripravijo hrano in me oskrbijo, ko sem bolan.
Vem, da se bo marsikdo smejal in ne bo verjel, a so vzgojitelji edini ljudje, ki so mi ostali.

Amadej K. P.

***
Ni lepšega občutka oziroma misli, da si za nekaj hvaležen. Najbolj sem hvaležen svoji mami.
Preden sem prišel v zavod, sem hodil na pogovore k pedopsihiatrinji. Po mnenju zdravnice bi moral tam ostati, ampak je moja mama temu nasprotovala in tako nisem šel tja.
V življenju mi največ pomeni družina in vedno mi bo. Zahvaliti se želim svoji mami, ker mi pomaga in ker mi stoji ob strani. Daje mi streho nad glavo in hrano na mizo. Hvaležen sem ji, ker je pač mama in ker me je rešila.

Maks Ž.

***
Hvaležen sem, da imam družino, ki me podpira in me ima rada. Jaz pa njih. Cenim to, da se lahko s prijatelji zabavamo, igramo in družino. Prijatelji so ljudje, ki jih imaš zelo rad, ampak na prvem mestu je družina.

Maj K.

***
Za kaj sem hvaležen?
> Zato, ker nisem reven,
> Zato, da sem sit in imam streho nad glavo,
> Zato, ker mi je ata kupil MP3,
> Zato, ker vzgojiteljice skrbijo zame…

Niki N.

 

Dostopnost