Ker naši otroci in mladostniki prihajajo iz vseh regij in Prekmurja ne poznajo tako dobro, smo se odločili, da jim s projektom »Prekmurski den« pripeljemo Prekmurje bližje.

Projekt »Prekmurski den« smo izvedli na kulturni praznik, 8.2.2023. Vzgojiteljice Leja Koštric, Nives Bratkovič in Anina Matiš, vse Prekmurke, smo v okviru tega projekta želele, da naši otroci spoznajo lepote pokrajine, ki jo od Prlekije loči le reka Mura.

Otroci so tako spoznavali znamenitosti Prekmurja, prekmursko narečje in tudi Prekmursko kulinariko. V popoldanskem času so s pomočjo delovnega gradiva in brošur izdelovali plakate, se preizkusili v peki kvašenega rejtaša, reševali kviz ter se igrali igro spomin – vse na temo Prekmurje. Pa tudi vsi današnji obroki so bili prekmurski: bograč, kvašeni rejštaš, ocvirkov namaz in koruzna zlejvanka. 

Da je bilo bolj zanimivo, smo tekmovali, kdo bo pripravil najboljše kvašene rejtaše. Ocenila jih je dvočlanska komisija in ugotovila, da so vsi bili dobri. A ker seveda ne gre brez zmagovalca, si je naziv zmagovalca za najboljši kvašeni rejtaš prislužila 6. vzgojna skupina.

Da je bilo dogajanje še bolj zanimivo, smo tekmovali tudi pri izdelovanju plakatov. Druga dvočlanska komisija je ocenila vse plakate in odločila, da si je Stanovanjska skupina Veržej prislužila zmago. Zmagovali plakat ima zdaj častno mesto na holu, kjer krasi domsko oglasno desko, naš stenčas. 

 

Vodja projekta “Prekmurski den”:

Leja Koštric

FOTOGALERIJA >>> Prekmurski den 2023

 

Dostopnost